Vijesti

Prvi svjetski kongres o kiselom tijestu u Luzernu

 

Prvi svjetski Kongres o kiselom tijestu u organizaciji Richemont škole i Međunarodnog Richemont kluba održan je 9. svibnja 2019. godine u Muzeju prometa u Luzernu. Stručnjaci s područja prehrambenih znanosti i istraživanja predstavili su nove koncepte i saznanja o prednostima i korisnosti kiselog tijesta kroz pet tematskih cjelina: sastojci, kisela tijesta, procesi, prehrana i zdravlje.

Kongresu je prisustvovalo 350 stručnjaka iz pekarstva, mlinarstva, poljoprivrede i područja prerade namirnica, prehrane i zdravlja iz cijele Europe, među kojima i 25 sudionika u ime Richemont kluba Hrvatske.

Članovima hrvatskog Kluba pridružili su se i pekarski stručnjaci iz Srbije koji su tijekom događanja napravili velik korak i u dogovoru s predsjednikom Međunarodnog kluba i direktorom Richemont škole utvrdili datum osnivanja Richemont kluba Srbije.

Službeni jezik Kongresa bio je engleski, a simultano prevođenje prezentacija i otvorenih rasprava omogućeno je na njemačkom, francuskom, talijanskom, španjolskom i hrvatskom jeziku.

Paralelno s predavanjima upriličena je izložba proizvoda od kiselog tijesta na štandovima izlagača iz sedam nacionalnih Richemont klubova (Belgija, Hrvatska, Italija, Luxemburg, Njemačka, Španjolska i Švicarska).

Idućeg je dana u Richemont školi organizirana praktična proizvodnja na temu kiselog tijesta u izvedbi svih demonstratora Kongresa. Sudionici podijeljeni u skupine obilazili su demo pekare u kojima se odvijala proizvodnja i pažljivo pratili demonstracije.

U ime Richemont kluba Hrvatske, proizvode od kiselog tijesta predstavile su tvrtke PAN PEK d.o.o. iz Zagreba te MLINI d.o.o. iz Čapljine. Troje tehnologa u sastavu Ana Studen, TIM ZIP, Tomislav Dalić, PAN PEK i Smiljan Rajič, MLINI vješto je predstavilo recepture i tehnološke postupke proizvodnje krušnih proizvoda iz vlastitog asortimana, a u skladu s postavljenim vrijednostima i zahtjevima organizatora događanja.

PAN PEK-ova Zagorska kora i Karlo Veliki / Mali iz ponude tvrtke MLINI naišli su na pozitivne reakcije od strane kušača i ocjenjivača proizvoda.

Uz bogato znanstveno-stručno iskustvo, hrvatska i srpska delegacija imale su priliku, zahvaljujući organizatoru i direktoru hrvatskog Kluba, Vladimiru Buliću, razgledati i uživati u nezaobilaznim znamenitostima i povijesnim atrakcijama Luzerna, poput vožnje brodom po jezeru Vierwaldstaettersee i uživanja u slikovitom krajoliku okruženom impozantnim planinskim masivima, te lagane šetnje Kapella mostom, najfotografiranijom temom u Švicarskoj.

U znak zahvalnosti hrvatskom Richemont klubu, koji je uložio znatan trud i dao velik doprinos predstojećem događanju osiguravši najveći broj sponzorskih sredstava i dovevši najveći broj interesenata za temu, domaćin Kongresa, direktor Richemont škole Reto Fries zahvalio je i uručio
prigodnu nagradu direktoru Richemont kluba Hrvatske.

Ovo znanstveno-stručno događanje nedvojbeno je osvijestilo brojne činjenice, a mnogima će sigurno poslužiti kao polazišna točka u kreiranju vlastitog,  nutritivno bogatijeg načina proizvodnje koji u konačnici doprinosi očuvanju zdravlja i dugotrajnije vitalnosti.  

 

Richemont klub Hrvatska

Bani 100, 10010 Zagreb

Tel: +385 1 66 22 608

Fax: +385 1 660 80 40

e-mail: richemont@richemont.hr