Novosti

Prvi svjetski kongres o kiselom tijestu u Luzernu

2

Prvi svjetski Kongres o kiselom tijestu u organizaciji Richemont škole i Međunarodnog Richemont kluba održan je 9. svibnja 2019. godine u Muzeju prometa u Luzernu. Stručnjaci s područja prehrambenih znanosti i istraživanja predstavili su nove koncepte i saznanja o prednostima i korisnosti kiselog tijesta kroz pet tematskih cjelina: sastojci, kisela tijesta, procesi, prehrana i zdravlje.

Kongresu je prisustvovalo 350 stručnjaka iz pekarstva, mlinarstva, poljoprivrede i područja prerade namirnica, prehrane i zdravlja iz cijele Europe, među kojima i 25 sudionika u ime Richemont kluba Hrvatske.

Članovima hrvatskog Kluba pridružili su se i pekarski stručnjaci iz Srbije koji su tijekom događanja napravili velik korak i u dogovoru s predsjednikom Međunarodnog kluba i direktorom Richemont škole utvrdili datum osnivanja Richemont kluba Srbije.

Službeni jezik Kongresa bio je engleski, a simultano prevođenje prezentacija i otvorenih rasprava omogućeno je na njemačkom, francuskom, talijanskom, španjolskom i hrvatskom jeziku.

Paralelno s predavanjima upriličena je izložba proizvoda od kiselog tijesta na štandovima izlagača iz sedam nacionalnih Richemont klubova (Belgija, Hrvatska, Italija, Luxemburg, Njemačka, Španjolska i Švicarska).

Idućeg je dana u Richemont školi organizirana praktična proizvodnja na temu kiselog tijesta u izvedbi svih demonstratora Kongresa. Sudionici podijeljeni u skupine obilazili su demo pekare u kojima se odvijala proizvodnja i pažljivo pratili demonstracije.

U ime Richemont kluba Hrvatske, proizvode od kiselog tijesta predstavile su tvrtke PAN PEK d.o.o. iz Zagreba te MLINI d.o.o. iz Čapljine. Troje tehnologa u sastavu Ana Studen, TIM ZIP, Tomislav Dalić, PAN PEK i Smiljan Rajič, MLINI vješto je predstavilo recepture i tehnološke postupke proizvodnje krušnih proizvoda iz vlastitog asortimana, a u skladu s postavljenim vrijednostima i zahtjevima organizatora događanja.

PAN PEK-ova Zagorska kora i Karlo Veliki / Mali iz ponude tvrtke MLINI naišli su na pozitivne reakcije od strane kušača i ocjenjivača proizvoda.

Uz bogato znanstveno-stručno iskustvo, hrvatska i srpska delegacija imale su priliku, zahvaljujući organizatoru i direktoru hrvatskog Kluba, Vladimiru Buliću, razgledati i uživati u nezaobilaznim znamenitostima i povijesnim atrakcijama Luzerna, poput vožnje brodom po jezeru Vierwaldstaettersee i uživanja u slikovitom krajoliku okruženom impozantnim planinskim masivima, te lagane šetnje Kapella mostom, najfotografiranijom temom u Švicarskoj.

U znak zahvalnosti hrvatskom Richemont klubu, koji je uložio znatan trud i dao velik doprinos predstojećem događanju osiguravši najveći broj sponzorskih sredstava i dovevši najveći broj interesenata za temu, domaćin Kongresa, direktor Richemont škole Reto Fries zahvalio je i uručio
prigodnu nagradu direktoru Richemont kluba Hrvatske.

Ovo znanstveno-stručno događanje nedvojbeno je osvijestilo brojne činjenice, a mnogima će sigurno poslužiti kao polazišna točka u kreiranju vlastitog, nutritivno bogatijeg načina proizvodnje koji u konačnici doprinosi očuvanju zdravlja i dugotrajnije vitalnosti. 

 

Komentari

Nitko još nije komentirao. Budi prvi koji će ostaviti komentar
Already Registered? Login Here
Gost
Srijeda, 24 Travanj 2024

Captcha slika

Posjetite nas na facebooku

Richemont klub Hrvatska
Bani 100, 10010 Zagreb
Tel: +385 1 66 22 608
Fax: +385 1 660 80 40