Međunarodna suradnja

Pekarska olimpijada u Riminiju

1_Hrvatska-zastava-u-rukama-Bread-Cluba-i-Pekarnice-Zemlji_20230428-104004_1

Velebno, 44. izdanje sajma SIGEP 2023 u Riminiju u potpunosti je potvrdilo svoj status vodeće svjetske izložbe koja već više od 4 desetljeća okuplja kremu svjetske scene u području pekarstva, čokolade, kave i gelata.

Od 21. do 25. siječnja ove godine više od 1000 izlagača iz 34 zemlje svijeta zauzelo je svih 28 paviljona na preko 130.000 četvornih metara izložbenog prostora.

Bila je to izvrsna prilika za predstavljanje inovacija proizvedenih u posljednje dvije godine koje su, unatoč brojnim poteškoćama, pogodovale brojnim istraživanjima.

Nama osobito zanimljiv segment sajma bilo je prestižno svjetsko pekarsko natjecanje „Bread in the city 2023" u organizaciji Richemont kluba Italije.

Devet tročlanih timova iz Hrvatske, Italije, Izraela, Kine, Meksika, Nizozemske, Perua, Portugala i Španjolske konkuriralo je u proizvodnji 18 vrsta proizvoda.

Gastronomske i kulturološke razlike tri kontinenta, Europe, Amerike i Azije, predstavljene su kroz odabir i kombinaciju sastojaka, osebujnost okusa te vizualni identitet konačnih proizvoda.

Boje Hrvatske po prvi puta predstavili su suvlasnici pekare Bread Club, Andrija Pernar i Darko Kušić, dok ih je trenerica Renata Kruhan, vlasnica Pekarnice Zemljič i predsjednica Richemont kluba Hrvatske bodrila svojim znanjem i zavidnim natjecateljskim iskustvom.

Hrvatska ekipa uspješno je pripremila zadanu talijansku ciabattu, specijalne vrste kruhova nadahnute projom, kašom i proteinom boba, tartove u slatkoj varijanti inspirirane rožatom i makovnjačom kao i one slane na temu tradicionalne viške pogače i soparnika, svima poznatu pizzu Margaritu kao i fancy varijantu A la Slavonska, koja je zauzela 3. mjesto u istoimenoj kategoriji, razne lisnate proizvode te slatka i slana peciva u kojima su do izražaja dolazili autentični okusi naše zemlje poput čvaraka, slanine, Ninskog šokola i drugi.

Čitav proces proizvodnje bio je strogo kontroliran od strane sudaca. Promatran je svaki detalj, proizvodi su morali biti u okviru zadane gramaže, a svako odstupanje kažnjavalo se negativnim bodovima. Nije bilo dozvoljeno upotrebljavati zreli starter, a timovi su za pripremu zamjesa dobili „čitavih sat vremena" dan uoči nastupa.

Težak zadatak stavljen je pred ocjenjivački žiri kojeg su činili suci iz zemalja čija majstorska populacija nije sudjelovala na pekarskoj olimpijadi: Benny Swinnen iz Belgije, Carlo Bock iz Luxembourga, Mitch Stamm iz SAD-a te Olivier Hoffmann iz Švicarske.

Da je u pitanju bilo itekako ozbiljno natjecanje, govori i činjenica da se, primjerice, ekipa iz Kine za ovo pripremala čak dvije godine te da su poslali čitave tri ekipe za slučaj da prvi postav iz nekog razloga bude spriječen nastupati. Također, ne bi li si olakšali posao, samo za ovo natjecanje osmislili su repliku vlastite kuhinje.

Iako su pobjedu odnijeli Španjolci, drugo mjesto osvojili domaćini Talijani, a treće je pripalo Kinezima, hrvatski majstori od zanata odličnim su nastupom potvrdili svoju stručnost, organiziranost i kreativnost te u zadanom vremenskom roku obranili kvalitetu i jedinstvenost okusa svoje zemlje. 

 

Komentari

Nitko još nije komentirao. Budi prvi koji će ostaviti komentar
Already Registered? Login Here
Gost
Četvrtak, 22 Veljača 2024

Captcha slika

Richemont klub Hrvatska
Bani 100, 10010 Zagreb
Tel: +385 1 66 22 608
Fax: +385 1 660 80 40