Blog

Naš "drugi mozak" kontrolira naše zdravlje - važnost mikrobiotske flore

BLOG-4

Što je crijevna mikrobiotska flora? To je populacija od 100 milijardi bakterija u našem probavnom sustavu, što je deset puta veći broj od broja stanica u našem tijelu. Dosad smo to poznavali kao crijevnu mikrofloru.

Serotonin, koji je povezan sa srećom i humorom, uglavnom se proizvodi u našim crijevima. Dokazano je da kemikalije koje stvaraju crijevne bakterije utječu na imunološki sustav, a one zauzvrat na mozak. Međutim, čini se da je nazivanje crijeva "drugim mozgom" potpuno opravdano.

Nastavi čitati
  39 Hits
  0 Komentara
39 Hits
0 Komentara

Veza između kruha i intolerancije na hranu

BLOG-_20200316-135605_1

 1. Gospodine Pastor, puno Vam hvala što ste odvojili vrijeme i podijelili svoje znanje s našim čitateljima. Predsjednik ste Međunarodnog Richemont kluba nekoliko godina, a prije toga ste bili dugi niz godina predsjednik španjolskog Richemont kluba. Molim Vas pojasnite nam kako se razvila veza s Richemont školom u Luzernu?

Prvi sam put čuo za Richemont školu kada je moj sin završio pripravnički rad u Njemačkoj. Tada sam saznao da je ova škola u Luzernu vjerojatno najnapredniji i najbolje opremljeni centar za usavršavanje u Europi.

Kontaktirao sam Richemont školu, otputovao u Luzern i susreo se s gospodinom Walterom Böschom, koji je tada bio direktor Richemont škole. Zatim sam posjetio objekte škole kako bih saznao više o uslugama i obrazovnim programima. 

Nastavi čitati
  25 Hits
  0 Komentara
25 Hits
0 Komentara

Što je zajedničko vinu, pivu i kruhu?

BLOG-2

Sve tri namirnice dio su bilo kojeg aperitiva, ručka ili večere. Ali što im je još zajedničko? Jeste li ikad čuli za fermentiranu hranu? Da - vino, pivo i kruh fermentirani su proizvodi poput sira ili jogurta. Posljednjih godina na ovu su listu dodane i druge egzotičnije namirnice poput kefira, tempeha, kiselog kupusa, misoa ili kombucha čaja, koje su dio posljednjih prehrambenih trendova i makrobiotičke prehrane.

Nastavi čitati
  39 Hits
  0 Komentara
Označeno u:
39 Hits
0 Komentara

Zašto je kruh izgubio svoj značaj i zašto danas dobiva na važnosti?

BLOG-1

Dobrodošli na blog Richemont kluba. Ovaj blog je nastao s ciljem pojašnjavanja osnovnih pojmova u pekarstvu i slastičarstvu te radi prenošenja i širenja znanja temeljenog na istraživanjima provedenim u Richemontovoj stručnoj školi u Lucernu te na lokalnim podacima i spoznajama dobivenim od različitih Richemont klubova iz Europe i Južne Amerike. Svrha bloga je informirati čitatelje o postupcima proizvodnje, sastojcima i drugim zanimljivim temama koje mogu nastati. Otvoreni smo za prijedloge tema od strane predsjednika i članova različitih Richemont klubova te studenata Richemontove visoke stručne škole.

Nastavi čitati
  32 Hits
  0 Komentara
32 Hits
0 Komentara

Links International

Quick Links

Richemont Centre of Competence

Seeburgstrasse 51

CH-6006 Lucerne