By Richemont klub Hrvatska na Utorak, 05 Srpanj 2022
Kategorija: Međunarodna suradnja

Simpozij "Budućnost kruha i pekarstva"

Znanstvena istraživanja i riječ struke

TIM ZIP EXPO 2022 omogućio je cijenjenim posjetiteljima još jedan neupitno važan izvor znanja i transfer informacija nužnih za definiranje daljnjeg smjera razvoja profesije.

Na centralnoj poziciji dvorane, poznatijoj pod nazivom Richemont Forum, upriličen je dvodnevni Simpozij "Budućnost kruha i pekarstva", znanstveno-stručni skup suorganiziran od strane znanstvenika i profesora s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Kao sponzor Simpozija predstavila se švicarska tvrtka RONDO, a u prezentiranju najaktualnijih trendova i tehnoloških postignuća današnjice na pozornici su im se pridružili i rukovodeći ljudi inozemnih tvrtki izlagača - BÜHLER GROUP, DIAMANT, DIOSNA, UNIFERM i VANDEMOORELE.

Ovaj hvalevrijedan projekt istaknuo je koliko je važno i nužno omogućiti realnom sektoru uvid u najnovija istraživanja jer su upravo gospodarstvenici ciljana skupina praktičara koji će te spoznaje ponajbolje koristiti u svakodnevnoj proizvodnji.

Zaokret prema zdravijem i kvalitetnijem kruhu koji se temelji na korištenju prirodnih startera i produženoj fermentaciji bio je okosnica ovog skupa, a javnosti je predstavljen i projekt Helvetia pokrenut od strane Međunarodnog Richemont kluba i Visoke stručne škole Richemont iz Luzerna.

Projekt su predstavili predstavnici Škole: Reto Fries, direktor iUrs Röthlin, voditelj pekarstva i konditorstva. Istraživanjima o utjecaju kiselog tijesta na kvalitetu u proizvodnji kruha i pekarskih proizvoda priklonili su se hrvatski Richemont klub i PBF nastojeći osigurati platformu informacija korisnih za daljnji tijek projekta i donošenje što kvalitetnijih zaključaka.

Povratak zdravijoj proizvodnji kao u nekim prošlim, ali ne tako davnim vremenima neizbježan je i pokazuje se kao imperativ kojeg uvjetuje sve jača i raširenija svijest potrošača o željenim nutritivnim vrijednostima kruha kao globalno najčešće konzumirane namirnice.

Interesa za Simpozij nije nedostajalo, a za očekivati je da će ovaj skup polučiti vidljive rezultate i doprinijeti podizanju ljestvice u proizvodnji kvalitetnijeg kruha u skorijoj budućnosti.

Popis predstavljenih tema i predavača slijedi u nastavku:

Predstavljanje tvrtki i najvažnijih inovacija:
1. "Automatizacija u pekarstvu" - RONDO Burgdorf AG, Alexander Weissbach, voditelj tehnološke službe

2. "Higijenski dizajn WENDEL mijesilica te predstavljanje najnovijih trendova u području
predtijesta i mijesenja" - DIOSNA Dierks & Söhne GmbH, Ondrej Beran, voditelj prodaje
3. "Okus i miris kruha" - UNIFERM GmbH & Co. KG, Rico Pförtner, regionalni voditelj izvoza
4. "Pet trendova za uspjeh: potrošački trendovi u pekarskoj industriji" - PURATOS AUSTRIA GmbH, Markus Kagerer, generalni direktor i Hannah Foeger, voditeljica proizvoda
5. "Kriteriji europskih potrošača prilikom odabira pekarskih proizvoda" - VANDEMOORTELE EUROPE NV, Pieter Verburgh, voditelj izvoza
6. "Održivost i kvantifikacija CO2" - BÜHLER GROUP, Thomas Künzli, voditelj prodaje za Europu 

Leave Comments